Presenteren gaat over persoonlijke verbinding

“Bij jullie training Persoonlijk presenteren merk ik dat professionaliteit en menselijkheid samen komen. Ik voel me gezien, merk dat jullie voorbereidingen gedegen zijn, de cursus leerzaam en prettig en dat er warmte is. Dat maakt het verschil! Als cursusleiders van buiten, voelen jullie toch als “personeelsleden”. Mensen die bij de NSG horen en de school serieus willen helpen om hun doelen te bereiken.”


Regelmatig worden er mensen van buiten ingehuurd om een scholing/training te verzorgen.

Na 25 jaar onderwijs heb ik vaak dat ik achteraf denk: ja, ja.. Weer een cursus van de plank getrokken, de naam van de school ingevuld en draaien maar. Ik voel dan geen persoonlijke verbondenheid. Er staat iemand een programma te geven, je volgt dat en denkt vervolgens nooit meer over deze mensen na.

Dat is niet altijd erg, als je dan maar voldaan weg kunt gaan omdat je veel “wijzer” bent geworden op (vak)inhoudelijk gebied.

Helaas is ook dat dan vaak niet het geval. Voor mij is, net als voor veel leerlingen, belangrijk dat ik het gevoel heb dat elke les ertoe doet en ik ook iets met leerlingen deel op persoonlijk vlak. Ik besef me terdege dat ik dat ook lang niet altijd bij leerlingen bereik. Als je wekelijks 220 mensen voor je neus hebt, lukt dat zeker niet altijd. Maar dat neemt niet weg dat ik het probeer.

Bij jullie training Persoonlijk presenteren merk ik dat professionaliteit en menselijkheid samen komen. Ik voel me gezien, merk dat jullie voorbereidingen gedegen zijn, de cursus leerzaam en prettig en dat er warmte is. Dat maakt het verschil! Als cursusleiders van buiten, voelen jullie toch als “personeelsleden”. Mensen die bij onze school horen en ons serieus willen helpen om onze doelen te bereiken.

Mirian van Bogget